Zwemtrainster bij de KNZB – Iris van Aurich – verspreidt blijdschap

Sinds november 2020 geeft Iris van Aurich, woonachtig in Ermelo, namens de KNZB bij Interactie Sportbedrijf de basiscursus borstcrawl. Binnen de kortste keren zaten zowel de cursus als de wachtlijst vol. In overleg met Iris en de KNZB starten we 4 maart 2021 een nieuwe borstcrawl cursus. Tijd dus om een interview met Iris af te nemen.

Iris van Aurich

Open water zwemmen
Sinds haar zevende doet Iris al mee aan zwemwedstrijden. Een aantal jaren geleden is zij begonnen met open water zwemmen en doet ze mee met diverse masterwedstrijden. Open water zwemmen is de tak van wedstrijdzwemsport waar wordt gezwommen in buitenwater zoals meren, kanalen, (recreatie) plassen en op zee. De winter zwemt zij zonder wetsuit gewoon door. “Je lichaam krijgt door het koude water een enorme boost. Door de reactie van het lichaam op de kou, worden hart, bloedvaten en longen getraind. Juist het lekker bewegen in water en genieten van de natuur om je heen maakt dat deze sport mij iedere keer weer zo’n goed en blij gevoel geeft. Dat blije gezicht, dat zie ik bij iedereen die in open water zwemt.”

Als je plezier hebt word je ook beter
Als kind had Iris al de drive om steeds sneller te zwemmen en meer uit zichzelf te halen. Om dat te bereiken is de techniek heel erg belangrijk omdat je niet alles op kracht kunt doen. “Plezier hebben in sporten of bewegen is het belangrijkste. Als je ergens plezier in hebt word je er ook beter in, dat is eigenlijk met alles zo.” Dat is ook wat ze terugziet bij anderen en wat ze hen wil meegeven tijdens de verschillende zwemtrainingen die ze geeft.

“Ik haalde zelfs persoonlijke records tijdens mijn burn-out”
In de periode dat Iris een lichte burn-out had ging ze toch door met sporten. Ze vertelde dat dit haar juist weer energie en focus gaf. De meeste mensen die een burn-out hebben, hebben niet veel energie en stoppen dus als eerste met bewegen. Dit is zonde, in zo’n periode kan bewegen juist je herstel stimuleren. “Mijn geest kwam meer tot rust tijdens het trainen waardoor ik ook meer aandacht aan mijn techniek kon besteden. Het resultaat was dat ik meer rust had, harder ging zwemmen, zonder dat het mij meer kracht kostte. Ik was dan ook echt verbaasd dat ik zelfs persoonlijke records haalde.” Bewegen is en blijft nog steeds het beste medicijn.

Gebrek aan motivatie kan de grootste vijand zijn
Misschien zou je het niet verwachten, maar zelfs Iris, voor wie sporten zo’n essentieel onderdeel van haar leven is, vindt het ook wel eens lastig gemotiveerd te blijven. We vroegen haar of zij tips heeft voor mensen die graag meer willen bewegen, maar kampen met gebrek aan motivatie.

Deel je grote doel op in meerdere kleine doelen, die ook echt haalbaar zijn. Als je begint met hardlopen, ga dan niet gelijk voor de 10 kilometer maar begin eerst met een paar minuten of een paar meter. Ook als je op gezond gewicht wilt komen ga dan niet gelijk voor het hoofddoel maar deel het op in clusters.

Het hebben van een sportmaatje maakt het makkelijker als je motivatie je in de steek laat. Vier de kleine successen. Iedere keer dat je wel gaat trainen is een overwinning op zich,
helemaal als je net begint.

De nieuwe KNZB borstcrawl cursus start vanaf 4 maart 2021 bij Interactie Sportbedrijf Ermelo in zwembad Calluna. Dit is een cursus van 12 weken waarin je je techniek verbetert, hierdoor kost het zwemmen veel minder kracht. Aan het einde van deze 12 weken voel je je als een vis in het water en weet je hoe het is om met een glimlach op je gezicht door het water te glijden. Natuurlijk verbeter je tijdens deze cursus niet alleen techniek maar ook je conditie. Aan het eind zal je verbaasd zijn over wat je bereikt hebt.