Zaterdag is de mooiste dag van de week

Eerlijk is eerlijk, zaterdag is de mooiste dag van de week. Als ik op de fiets stap, sporttas op mijn rug, zon in mijn gezicht en de gebruikelijke flauwe grappen in de team-app. Aangekomen op het sportpark ruik ik de geur van pas gemaaid gras. Ik groet enkele bekenden, die hun zonen en dochters naar de overwinning hebben geschreeuwd. “En?”. 5-1 verloren, in de laatste minuut, hoor ik grappend.

Even daarna groet ik mijn teamgenoten en duik de kleedkamer in. “Iemand toevallig extra sokken bij zich?”. Het is altijd dezelfde die ze vergeet en ik pak de extra sokken lachend uit mijn tas. Zijn de ballen opgepompt? Dan gaan we! 

Zelf voetbal ik vanaf mijn 16e en speel aankomend seizoen mijn wedstrijden voor DVS 3. Ik ben niet de beste speler, maar hou echt van het spel. Om ernaar te kijken, maar vooral om zelf te spelen. En vooral om deel uit te maken van een team. In de teams waarin ik heb gespeeld deelden we veel meer dan de liefde voor de bal. We kwam op elkaars verjaardagen, trouwerijen, we vierden Sinterklaas samen en gingen één keer per jaar op teamweekend. Iedereen deed mee en iedereen hoorde erbij.

Van jongs af aan vind ik sporten al heerlijk. Kung fu, fitness, hardlopen. Het houdt me lichamelijk fit, zorgt voor discipline en doorzettingsvermogen, het leerde me om met anderen samen te werken en om beter tegen mijn verlies te kunnen (ok, dat laatste lukt nog niet altijd even goed).

Ik ben blij dat ik me de komende 4 jaar als wethouder mag inzetten voor sport. Een samenleving zonder sport kan ik me niet voorstellen, het is belangrijk dat iedereen op zijn of haar eigen manier in beweging blijft. Dat kan gewoon op je eigen tempo en op welke manier jijzelf leuk vindt. Teamsport of individueel. Binnen of buiten. Op gras of harde ondergrond. Prestatiegericht, of gewoon voor de ontspanning. Jij bepaalt zelf, maar kom in ieder geval in actie. Want, zaterdag is de mooiste dag van de week.

Column Wethouder Sport – Sarath Hamstra

Actie