Vrijwilligers; het hart van de vereniging

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Zonder vrijwilligers zouden veel sportclubs en verenigingen het een stuk moeilijker hebben. Ruim 27% van de Nederlanders doet vrijwilligers werkzaamheden zoals training geven, coachen, begeleiden van sporters of bardiensten draaien. Maar toch is het niet genoeg.

Wat doen die vrijwilligers nou eigenlijk?

Andere veel vervulde taken zijn organisatorische taken of commissiewerk, het organiseren van evenementen of toernooien en taken als official, scheidsrechter of jury. Eén vijfde van alle sportverenigingen heeft een tekort aan vrijwilligers. Zij zijn van groot belang voor de levensvatbaarheid van een sportvereniging. Je kunt dus met recht zeggen dat zij het hart van de vereniging zijn, maar die moet wel door blijven kloppen.

Wat maakt nou dat vrijwilligers zich hard maken voor een club?

De belangrijkste reden waarom zij zich inzetten is omdat ze het leuk vinden om te doen, het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te doen en het is een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Vrijwilligerswerk past niet bij iedereen. Mensen zijn tegenwoordig steeds drukker, beide ouders werken en zelfs gepensioneerden hebben een overvolle agenda. Ook de mantelzorgtaken nemen toe, waardoor er steeds minder tijd en ruimte is voor vrijwilligerswerk bij de vereniging. Je kunt je tijd maar één keer besteden, waardoor (vrije) tijd nog kostbaarder is.

Tijdens de Nationale Sportweek inspireren we inwoners van Ermelo om (vaker) in beweging te komen. Laten we tijdens deze week stilstaan bij en onze waardering uitspreken voor al die mensen die hun kostbare vrije tijd inzetten. Ook voor jouw club! Ook namens ons danken wij alle vrijwilligers die ervoor zorgen dat de inwoners van Ermelo, die dat willen en kunnen, in beweging blijven. 

Actie

Activiteiten

Bekijk de agenda