Tomaten – De zomer op je bord
Goede voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Voeding kan schade toebrengen, maar het kan ook bijdragen aan je welzijn. Vandaag staat de tomaat in de schijnwerpers.
Groenten of fruit
Net als bij komkommer zijn de meningen verdeeld over of de tomaat een groente of een fruitsoort is. Als je kijkt met de ogen van een tuinbouwkundige dan is de tomaat een groente. In ongeveer alle supermarkten liggen de tomaten bij de groenten en niet bij het fruit. Eigenlijk is het onderscheid helemaal niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, zijn de vele goede eigenschappen van tomaten.
Geschiedenis van de tomaat
Tomaten vallen onder de nachtschadefamilie. Leden van deze familie zijn o.a. de gewone aardappel, aubergines, pepers, gojibessen en paprika. Nachtschades zijn van origine afkomstig uit Zuid-Amerika. In de 16de eeuw werden nachtschades meegenomen naar Europa. De tomaat is inmiddels overal geliefd en wereldwijd een hoofdgroente, of moeten we toch fruit zeggen?
Goede eigenschappen en voedingswaarde
Tomaten zitten boordevol vitamines en antioxidanten. Deze rode lieveling bevat vitamine A, C en E, maar ook B1, B2 en B6. Ook heeft de tomaat een ontzurende werking en kan daarom goed ingezet worden bij vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De antioxidanten beschermen gezonde cellen en weefsels in je lichaam. Tomaten bestaan net als komkommer voor 90% uit water, waardoor je er veel van kunt eten en het in ieder dieet past. Ze zijn dus caloriearm.
Uitleg van de verschillende vitamines
- Vitamine A: is bevorderlijk voor het gezichtsvermogen en beschermt tegen virale infecties.
- Vitamine C: stimuleert het immuunsysteem en verlaagt het cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op o.a. hart- en vaatziekten. Heb je daar last van, eet dan vaker tomaten.
- Vitamine E: zorgt ervoor dat je minder snel verbrandt in de zon én het speelt een belangrijke rol bij het regelen van je stofwisseling. Dit helpt weer als je gewicht wilt verliezen.
- Vitamine B1 & B2: zijn nodig om de energie uit koolhydraten, vetten en alcohol te kunnen gebruiken.
- Vitamine B6: beschermt tegen hoge bloeddruk en allergieën. Daarnaast beschermt het je zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Wat is de voedingswaarde van tomaten
In 1 stuk (70 gram) tomaat zit:
- 16 kcal energie
- 0,4 gram vet
- 0,1 gram verzadigd vet
- 2,1 gram koolhydraten
- 2,1 gram suikers
- 1 gram vezels
- 0,5 gram eiwit
- 0 gram zout
Bron: www.voedingscentrum.nl
Soorten tomaten
Er zijn vele soorten tomaten met ieder hun eigen herkomst, vorm, smaak en eigenschap. Dit zijn de bekendste soorten die je waarschijnlijk wel regelmatig in de supermarkt ziet liggen;
- Romatomaten (Pomodori of pruimtomaten)
- Trostomaten
- Vleestomaten
- Snoeptomaten
- Coeur de boeuf (geribbelde tomaten)
- Cherrytomaatjes
Dat is nog niet alles: tomaten zijn ook te koop als tomatenpuree, Tomato frito, tomatenblokjes, gepelde tomaten en zongedroogde tomaten. Je kunt het zo gek niet bedenken of de tomaten(saus) worden verwerkt in eten.
Tomaten bewaren
Tomaten komen uit een warm land en kunnen het beste buiten de koelkast, op een donkere plek bewaard worden. Het nadeel is natuurlijk wel, dat als de tomaten niet in het zicht liggen, je ze snel vergeet te eten en dat zou zonde zijn. Als je er de voorkeur aan geeft kun je de tomaten natuurlijk wel in de koelkast bewaren, maar dan gaat de smaak wel een beetje verloren.
Ik hoop dat je de tomaat een beetje meer bent gaan waarderen en dat hij vaker op het menu komt te staan. Heb je vragen over een gezonde leefstijl? Neem dan contact op met het Leefstijl Loket.