Ontspannen houdt het hoofd en hart gezond

Vele ervaren hun dagelijks leven als vol en hectisch. We moeten (van onszelf) alle ballen in de lucht houden. Niet alleen jongeren ervaren deze constante druk, ook de oudere generatie en zelfs gepensioneerden. En dan hebben we het nog niet eens over de turbulente tijd waarin we leven, met alles wat er in de maatschappij gebeurt. Daarom is goed om af en toe een time-out te nemen, goed voor jezelf te zorgen en vaker bewust te ontspannen.

Stress brengt hormonen uit balans

Ontspannen is goed voor je gezondheid, omdat het je lichaam en geest helpt te herstellen van stress en spanning. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline. Als we te lang achterelkaar stress ervaren en dus structureel cortisol aanmaken, is dat schadelijk voor onze gezondheid. Het kan zelfs leiden tot klachten zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekte, overgewicht en burn-out.

Vijf factoren van een gezonde leefstijl

Krijg je niet de tijd om bij te komen of om op te laden, dan stapelen spanning en vermoeidheid zich op. Ontspanning maakt het mogelijk om de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam te verminderen. Wist je dat ontspannen slechts één van de vijf factoren is van een gezonde leefstijl? De andere vier zijn: meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol en gezond eten.

Stress en geestelijke gezondheid

Naast de fysieke voordelen heeft ontspanning ook voordelen voor je geestelijke gezondheid. Door vaker te ontspannen, kalmeren je gedachten, komen emoties weer in balans en ben je meer gefocust. Als je vaker een zen-moment inplant, ga je beter in je vel zitten. Begin vooral met kleine stapjes, dan houd je het makkelijker en langer vol. Wij hebben alvast een paar ideeën voor je uitgewerkt.

Plan regelmatig tijd voor jezelf in:
Dit kan betekenen dat je een avond per week vrijhoudt voor ontspanning. Pas op voor de valkuil van tv-kijken. Want voor je het weet, zit voor je urenlang voor de tv. Dan werkt het juist weer averechts. Onbewust kijken we vaak langer tv om verveling tegen te gaan of je te ‘verstoppen’ emoties en gedachten die je liever niet wilt ervaren. Dus als je tv wilt kijken, kijk dan iets dat je boeit of inspireert en zet de tv weer op tijd uit.

Probeer verschillende ontspanningstechnieken:
Er zijn veel verschillende technieken die je kunt proberen, zoals meditatie, yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Ontdek wat bij jou past. Het is heel normaal dat je in het begin juist meer onrust ervaart of weerstand voelt. Dat hoort er echt erbij. Zet dan toch door en houd nog even vol. Wist je dat je beter een paar minuten per dag een ontspanningsoefening kunt doen, dan een half uur achterelkaar. Ook als je werkt kan je zo’n zen-momentje makkelijk inplannen. Bijvoorbeeld onderweg naar je werk, voordat je in overleg gaat, tussen twee taken in, als je naar de wc gaat of als je koffie haalt.

Beweeg regelmatig:
Regelmatig bewegen helpt om stress te verminderen en je lichaam en geest te ontspannen. Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Misschien past het beoefenen van een teamsport beter bij jou omdat je energie krijgt van een groep mensen. Heb je weinig tijd omdat je een druk gezinsleven of een veeleisende baan hebt? Dan zijn er ook 10-minuten-workouts die minstens zo effectief zijn. Ook hier geldt, ontdek wat bij jou past.

Eet gezond:
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en geraffineerde koolhydraten, zoals frisdrank, snoep en gebak, kunnen het cortisolgehalte juist weer verhogen. Ook cafeïne kan het cortisolgehalte in het lichaam verhogen. Probeer meer groenten, fruit, volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten aan je voedingspatroon toe te voegen.

Slaap voldoende:
Door een hoog cortisolgehalte kunnen slaapstoornissen zoals slapeloosheid en slaapapneu ontstaan. Maar het werkt ook andersom. Als je slecht slaapt, maakt je lichaam meer cortisol aan en neemt in veel gevallen het gewicht toe, dat weer leidt tot slaapstoornissen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl en ontspanning.

Je hoeft het niet alleen te doen
Vind je het lastig om te ontspannen, gezond te eten, voldoende te slapen of meer te bewegen? Neem dan contact op met het Leefstijl Loket. Zij begeleiden inwoners gratis bij leefstijl- en gedragsverandering. Ook kunnen ze advies geven over het sport- en beweegaanbod in Ermelo.

Contact en openingstijden
Het Leefstijl Loket is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 17:00 uur.

Telefoonnummer: 06 – 8268 1803
Emailadres: buurtsportcoaches@interactie-ermelo.nl

Actie

Beter ontspannen?

Het Leefstijl Loket helpt