Nutri-Score: het geheim achter gezond boodschappen doen

Zodra je hebt besloten om gezonder te eten, is het vaak lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Hoe vind je de juiste informatie en waar kun je die vinden? Wanneer je op internet zoekt, is het niet altijd duidelijk of de informatie juist is.

Een eenvoudige methode

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar toeneemt, wat zorgt voor toenemende zorgkosten en druk op de zorg. Om mensen te stimuleren gezondere keuzes te maken op het gebied van voeding, zet de Rijksoverheid de Nutri-Score ook in Nederland in. Zij hechten veel waarde aan een snelle en eenvoudige methode voor consumenten om inzicht te krijgen in gezondere voedingskeuzes. Dit inzicht wordt gegeven aan de hand van de Nutri-Score.

Met de Nutri-score is het makkelijker gezond boodschappen doen

In dit artikel leggen we het volgende uit

  • Wat de Nutri-Score is?
  • Hoe werkt de Nutri-Score?
  • Dit zijn de grootste misvattingen over de Nutri-Score.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een eenvoudig te begrijpen voedingslabel dat op de verpakking van voedingsmiddelen te vinden is. Het is een kleurgecodeerd systeem dat aangeeft hoe gezond een product is op basis van de voedingswaarde. De score varieert van A (groen) tot E (rood).

Met de Nutri-score is het makkelijker gezond boodschappen doen
Hoe werkt de Nutri-Score?

Een product met een A-score is de gezondste keuze in die productgroep, terwijl een product met een E-score het minst gezond is in die productgroep. Het systeem houdt rekening met verschillende voedingsstoffen zoals suiker, vet, zout, vezels en eiwitten. Door de Nutri-Score te raadplegen, kun je snel en gemakkelijk gezondere keuzes maken tijdens het boodschappen doen.

De Nutri-Score houdt rekening met zowel positieve als negatieve aspecten van voedingsmiddelen. Er wordt onder andere gekeken naar de energiewaarde, suikers, verzadigde vetten, zout, eiwitten, vezels en de aanwezigheid van fruit, groenten, peulvruchten en noten. Op basis van deze criteria wordt een product een score A, B, C of D toegewezen. Een product kan zogenoemde pluspunten krijgen voor voedingsstoffen zoals eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Een product kan ook zogenoemde minpunten krijgen voor het aantal calorieën, suikers, verzadigd vet en zout.

Met de Nutri-score is het makkelijker gezond boodschappen doen
Dit zijn de misvattingen over de Nutri-Score

Er zijn enkele misvattingen over de Nutri-Score. Hier zijn een paar belangrijke punten om te verduidelijken:

  • De Nutri-Score is geen perfecte indicator: Hoewel de Nutri-Score nuttige informatie biedt over de voedingswaarde van een product, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het geen volledig beeld geeft. De score houdt rekening met bepaalde voedingsstoffen, maar niet met toevoegingen zoals kleur, geur, smaak en conserveermiddelen.
  • Toevoegen van de Nutri-Score is niet verplicht: Fabrikanten kunnen zelf beslissen of ze het willen toepassen op de verpakking van hun producten.
  • Nutri-Score onderling vergelijken: Je kunt alleen producten binnen dezelfde productcategorie met elkaar vergelijken. Dus frisdrank met een A-score is beter dan frisdrank met een E-score, maar dat staat niet in de schijf van vijf. Een Nutri-Score C voor een chocoladereep betekent niet dat het even gezond is als een Nutri-Score C voor een volkorenbrood.
  • Voedingskeuzes blijven persoonlijk: Hoewel de Nutri-Score kan dienen als leidraad bij het maken van gezondere voedingskeuzes, zegt het niets over hoe gevarieerd en uitgebalanceerd jouw voeding is. Voor een uitgebalanceerd dieet, adviseren we je om de richtlijnen van de Schijf van Vijf te volgen.

Conclusie:
De Nutri-Score is een nuttig hulpmiddel dat je helpt bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Door te vertrouwen op de letter- en kleurcodes kan je snel in kleine stapjes betere keuzes maken. Door de Nutri-Score toe te passen en de schijf van vijf als onderdeel van een gezonde levensstijl, kun je gemakkelijker bewustere keuzes maken die bijdragen aan een gebalanceerd dieet. Het maakt boodschappen doen eenvoudiger en draagt bij aan het bevorderen van een gezondere samenleving.

Actie

Begeleiding via

Leefstijl Loket