Gezond en vitaal

Gezond en vitaal

De gemeente Ermelo wil een samenleving waarin een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren de normaalste zaak van de wereld is. Daarom is Ermelo aangesloten bij het landelijke Jongeren-Op-Gezond-Gewicht programma, kortweg JOGG genoemd. Er zijn inmiddels 137 JOGG gemeenten in Nederland. Zij werken aan het gezonder maken van de leefomgeving van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-19 jaar. De JOGG-gemeenten helpen elkaar, wisselen kennis en ervaring uit en versterken elkaar. Jong en vitaal maakt deel uit van JOGG Noord-Veluwe.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 40% van de kinderen van 0-12 jaar dagelijks groente eet en 48% dagelijks fruit. Bij jongeren van 13-19 jaar zijn de cijfers nog lager, 38% eet dagelijks groente en 31% dagelijks fruit. Gezond en vitaal wil daar verandering in brengen. Zij geeft voorlichting aan kinderen, ouders en anderen in de leefomgeving van kinderen en jongeren. Daarnaast organiseert Gezond en vitaal leuke en sportieve activiteiten waarbij gezond eten, water drinken en bewegen centraal staat. Gezond en vitaal probeert zo de gezonde keuze een makkelijke keuze te laten zijn.

Gezond en vitaal is een lokale aanpak gericht op een gezonde leefstijl en de aanpak van overgewicht bij kinderen en jongeren (0-19 jaar). Zij werkt zo veel mogelijk samen met lokale organisaties die dichtbij de leefwereld van kinderen staan, zoals peuterspeelzalen, scholen en sportverenigingen.

Wilt u ook bijdragen aan een gezonde omgeving, zodat gezond eten en meer bewegen in Ermelo de normaalste zaak van de wereld wordt?

Neem dan contact op met Ralf van Beek, Gezond en vitaal regisseur van Ermelo via  r.vanbeek@interactie-ermelo.nl of 06 – 20033576

Water drinken

Kinderen vinden water lekker. Maar een fris zoet drankje met veel suiker is ook best verleidelijk. De DrinkWater campagne stimuleert onder andere op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen het drinken van water. Ook wordt de omgeving van het kind gestimuleerd om verleidingen van zoete drankjes zoveel mogelijk te beperken. Ook bij activiteiten als schooltoernooien, de halve marathon van Ermelo, de avondvierdaagse en de Koningsspelen zijn wij aanwezig om water drinken onder de aandacht te brengen als een gezonde, lekkere en makkelijke keuze.

In het dorp zijn op verschillenden locaties watertappunten geplaatst. Hier kun je makkelijk je dorst lessen of je bidon vullen. Hoe makkelijk kan het zijn?

Gezond Tussend’ooren

Ik heb trek, mag ik iets lekkers?’, iedere ouder kent wel deze vraag. Maar welk tussendoortje geef je tussen de maaltijden door en hoeveel? Dit blijken veel ouders lastig te vinden. Met de campagne ‘Gezond Tussend’ooren’ helpen we jonge ouders op weg met het kiezen van gezonde tussendoortjes.

Als kleine kinderen te veel snacks of ongezonde tussendoortjes krijgen, dan eten zij minder tijdens de hoofdmaaltijden. Ook krijgen zij hiermee te veel suiker en vet binnen. Echter, zij verbruiken veel energie op een dag. Zij hebben tussendoortjes dus wel nodig.

Met allerlei activiteiten wordt het ouders gemakkelijk en aantrekkelijk gemaakt om hun kleintjes gezonde tussendoortjes te geven: onder andere met het uitdelen van boodschappenlijstjes met inspiratietips en weetjes in de supermarkten, met activiteiten op de kinderdagverblijven en in persoonlijk gesprekken met jonge ouders worden ouders op weg geholpen.

Activiteiten en samenwerking

Om de omgeving van kinderen gezonder te maken is het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen samenwerken om hier inhoud aan te geven. Kinderdagverblijven, scholen, sportverenigingen en supermarkten werken in Ermelo samen aan een gezonde omgeving.

Nieuwsbrief

Wil jij informatie ontvangen over zwemmen, bewegen, sportieve activiteiten en een gezonde leefstijl? Meld je dan aan.