Interview Sportman van het jaar 2018

Het Ermelose sportgala van 2020 komt er weer aan, een mooi moment om terug te blikken op de editie van 2019. Daarom worden komende weken een aantal oud winnaars in het zonnetje gezet. Vandaag de Ermelose sportman van 2018, Leon Jansen.

Op vrijdag 8 februari 2019 werd Leon Jansen uitgeroepen tot Ermelose sportman van het jaar 2019. Leon is een professionele Mixed Martial Arts (MMA) vechter, naast hem waren Gerhard Vreemann (BMX) en Ronald Ederveen (marathonloper) genomineerd. Leon had niet verwacht dat hij de prijs mee naar huis zou nemen. “Zelf had ik verwacht dat Ronald de prijs zou winnen, ik vond het lopen van de zes grootste marathons ter wereld een grotere prestatie dan mijn eerste plaats in Welterweight klasse in de World fighting league (WFL), daarom was ik wel extra verrast om te winnen.”

Wanneer Leon terug blikt op zijn afgelopen sportjaar ziet dit er helaas wat anders uit dan het jaar daarvoor. “Ik zou een aantal wedstrijden moeten vechten maar die werden helaas afgelast.” Wel mag Leon in februari het Octagon weer in voor een wedstrijd, hij zit nu dus weer volop in de voorbereidingen.

Ondanks de afgelaste wedstrijden kijkt Leon terug op een leerzaam jaar. “Afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met trainen, zo ben ik acht weken naar Amerika geweest waar ik volop bezig ben geweest met de sport, acht weken lang heb ik twee keer per dag getraind. Dit jaar heb ik vooral fysiek en mentaal veel stappen kunnen maken.” Leon geeft ook aan dat het erg belangrijk is om veel te trainen in MMA. “Omdat MMA een vrij jonge sport is ontwikkelt het zich in een hoog tempo, daardoor moet je zelf ook veel schakelen op gebied van trainingsmethodiek en voeding.”

Daarnaast hebben wij Leon ook gevraagd of hij tips heeft voor andere sporters die graag beter willen worden binnen hun sport. Hij gaf als tip “Altijd doorgaan en nooit opgeven!” Leon ziet zichzelf daar in als voorbeeld, toen hij begon met MMA wist hij hier nog weinig van af. Maar doordat hij altijd is door gegaan en nooit heeft opgegeven heeft hij dit weten te bereiken. “Topsport is heel veel herhalen, eigenlijk is het heel erg saai. Je bent constant bezig met het herhalen, mooier kan ik het helaas niet maken dit is de harde realiteit.”

Dit jaar is Leon, als oud winnaar, ook weer uitgenodigd voor Ermelose Sportgala. Wij hebben hem natuurlijk ook gevraagd wie dit jaar zijn favoriet is. “Ik vind BMX wel een erg gave sport, daarom zou Gerhard dus mijn favoriet zijn.” Op 7 februari zal bekend worden wie dit jaar verkozen zal worden tot Ermelose sportman van het jaar 2019.