Gratis of betaalbare hulp bij een gezonde leefstijl

In alle lagen van de bevolking kampen inwoners met chronische ziektes zoals overgewicht, hart – en vaatziektes, diabetes, obesitas of verschillende vormen van kanker.

Vaak wordt ten onrechten gedacht dat het aannemen van een gezonde leefstijl duur is. Wist je dat er juist ontzettend veel initiatieven voor inwoners zijn die niet veel te besteden hebben en wel willen investeren in hun gezondheid.

Waar kan je in Ermelo terecht

Als je de weg niet weet, is de juiste informatie vaak een hele zoektocht. Daarom hebben wij een aantal van die initiatieven met bijbehorende websites in dit artikel op een rijtje gezet. We hebben vooral gekeken wat er in Ermelo gedaan wordt om jou te ondersteunen bij het aannemen van een gezonde leefstijl.

Sport - en Preventieakkoord een gezonde leefstijl en voor iedereen een beweegactiviteiten

Jeugdfonds Sport en Cultuur (vergoeding contributie)
Zij betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument. Zo kan bijvoorbeeld het lesgeld voor de zwemles betaald worden vanuit Jeugdfonds Sport en Cultuur. Interactie en Welzijn Ermelo zijn als intermediair de verbindende schakel die ervoor zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen door ouders te helpen bij de aanvraag.

Meer info: Neem contact op het Leefstijl Loket 06 – 8268 1803
Kosten: gratis

Leefstijl Loket
Het Leefstijl Loket, dat onderdeel is van Interactie, begeleidt inwoners bij duurzame leefstijlverandering zoals bewegen, voeding, ontspanning en slaap. Dit wordt gedaan door Buurtsportcoaches en leefstijlcoaches.  

Onze werkwijze

  • Informeren en kennis delen over bewegen, voeding, slapen en ontspanning.
  • Persoonlijke begeleiding bij het aannemen van een gezonde leefstijl.
  • Op weg helpen bij het realiseren van zelf gekozen gezondheidsdoelen.
  • Hulp bij het vinden van een passend (inclusief) sport- en beweegaanbod in Ermelo

Meer informatie: Ga naar het Leefstijl Loket
Kosten: gratis

Tomaten op je bord

Kindpakket
Het is belangrijk dat elk kind (4 – 18 jaar) kan sporten, plezier heeft in hobby’s en mee kan doen op school. Toch zijn er soms redenen waarom dit niet lukt. De gemeente Ermelo vindt het belangrijk dat elk kind mee kan doen aan activiteiten op school, of andere leuke dingen. Daarom is er het kindpakket voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Met deze regelingen kan je kind bijvoorbeeld sporten, naar muziekles, mee op schoolreisje of zijn/haar verjaardag vieren.

Meer info: Bekijk de website van Kindpakket
Kosten: gratis

Consult diëtist
Een goed voedingspatroon is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl. Er zijn miljoenen boeken en artikelen geschreven over diëten. Op internet kan je overweldigd worden door alle goede adviezen. Maar dan weet je nog niet wat in jouw situatie het beste is. Wist je dat vanuit de basisverzekering iedereen recht heeft op 3 uur dieetadvisering van een diëtist. Na deze consulten ben je al een heel eind op weg geholpen, krijg je advies op maat en kun je zelf met een aangepast voedingspatroon aan de slag.

Meer info: Zoek een erkende diëtist bij jou in de buurt.
Kosten: gratis (eerste drie consulten)

Beweegmaatjes in Ermelo gezocht voor het Leefstijl Loket van Interactie Sportbedrijf Ermelo

Voedingscentrum
Op zoek naar makkelijke, lekkere en vooral gezonde recepten? Op de site van het Voedingscentrum staan bijna 2.000 recepten. Voor ontbijt, lunch en avondeten. Voor toetjes en traktaties. Makkelijk te maken, met vooral producten uit de Schijf van Vijf. Via filters verfijn je de zoekopdracht, bijvoorbeeld op vegetarisch, geschikt bij diabetes, zonder melk of zonder varkensvlees. Zo kun je ook heel makkelijk een weekplan maken dat bijdraagt aan een gezonde leefstijl (voor het hele gezin)

Meer info: Meer dan 2.000 gezonde en makkelijke recepten
Kosten: gratis

Uniek sporten uitleen (sporthulpmiddelen)
Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat inwoners met een fysieke beperking in de gemeenten Ermelo gratis een half jaar diverse sporthulpmiddelen kunnen proberen. Zo kun jij een sport vinden waar jij blij van wordt en energie van krijgt zonder dat je gelijk op kosten wordt gejaagd.

Meer info: Ga naar de website van Uniek Sporten
Kosten: gratis

Beweegactiviteiten Welzijn Ermelo

Interactie Sportbedrijf Ermelo

GLI
GLI staat voor Gemengde Leefstijlinterventie. Deze interventie richt zich op het verminderen van overgewicht en het verbeteren van een gezonde leefstijl. De gemengde leefstijl interventie is ontwikkeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Bij de huisarts kan je de GLI bespreken en een verwijsbrief aanvragen.

Meer info: Ga naar de website van GLI Ermelo
Kosten: Per 1 januari 2019 wordt de GLI vanuit de basisverzekering vergoed.

Heb je moeite om rond te komen en wil je toch investeren in je gezondheid, neem dan contact op met Welzijn Ermelo of ga naar het Financieel café. Zij kunnen je eventueel helpen met mogelijke subsidies.

Actie