Coronavirus & voeding

Voeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Een gezond voedingspatroon heeft talloze positieve werkingen op het lichaam. Daarnaast verkleint het de kans op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose. Door gezonde voeding voel je je fit, heb je meer energie en een betere weerstand. Met een goede weerstand is het lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden

Wil je gezonder eten?

Zorg dan dat je je goede voornemens zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘gezonder eten’ nog vrij vaag, terwijl ‘dagelijks 2 porties fruit eten’ een stuk concreter is. Breng je directe omgeving op de hoogte van je goede voornemens zodat zij je kunnen helpen. Wanneer familie, vrienden en collega’s ook mee doen is gezond eten makkelijker én leuker!
Deze onderstaande tips kunnen je helpen:

Varieer
Door gevarieerd te eten krijg je iedere dag voldoende voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Groente en fruit
Eet iedere dag 250 gram groente en 200 gram fruit. Je kunt je dagelijkse portie groente makkelijk spreiden over de dag. Denk bijvoorbeeld aan plakjes komkommer op brood, wortels tussendoor, een salade bij de lunch, restjes groente door een omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten. Net als groente kan fruit altijd en overal. Denk bijvoorbeeld aan stukjes kiwi door de yoghurt, plakjes appel op brood, een banaan tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals mango door de rijst.

Volkoren producten
Vervang witte graanproducten door volkoren varianten! Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel en bevatten hierdoor meer voedingsvezels. Dit draagt bij aan een goede darmwerking en zorgt voor een lager risico op bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2, darmkanker en hartziekten.

Minder vlees
De trend is: meer plantaardige voeding en minder vlees. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Zo zorg je beter voor jezelf en het milieu. Een
voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.

Gezonde vetten
Er bestaan verzadigde- en onverzadigde vetten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterolgehalte (dit is het slechte cholesterol) van het bloed en zo het risico op hart- en vaatziekten. Plantaardige oliën, margarine en halvarine bevatten veel onverzadigd vet.

Water
Het lichaam heeft vocht nodig bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Voldoende
drinken is daarom belangrijk. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig. Kies bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.

Plan je maaltijden vooruit
Als je iedere dag opnieuw moet bedenken wat je vandaag weer gaat eten is de kans groot dat je eerder kiest voor iets dat minder gezond is. Maak daarom een weekmenu of als je dat niet kunt
overzien een menu voor 3 dagen. Dit scheelt ook weer boodschappen doen. Maak het jezelf makkelijk.

Dit artikel in geschreven door www.simplfood.nl Simplefood is een dietistenpraktijk met meerdere praktijklocaties in Almere, Lelystad, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Amersfoort, Wilnis,
Vinkeveen en Mijdrecht