Ontdek de kracht van gevarieerd bewegen

Een vitaal lichaam en een gezonde geest, is de sleutel tot een goed leven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw beweegpatroon veelzijdig en boeiend is? Laat ons je meenemen op reis naar een gezond leven.
Gevarieerd bewegen betekent niet alleen het beoefenen van verschillende sporten, maar vooral het aanspreken en stimuleren van verschillende aspecten van je lichaam. Laten we de zes belangrijkste aspecten eens onder de loep nemen:

  • Spier- en krachtontwikkeling
  • Verstevigen van je botten
  • Balans en stabiliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Motorische vaardigheden
  • Mentale gezondheid

Spier- en krachtontwikkeling
Sterke spieren zijn de basis voor soepel bewegen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ongeacht je leeftijd, bieden goed ontwikkelde spieren talloze voordelen voor je algehele gezondheid.  Ook verminderen ze de kans op blessures. Beweegvormen die de spierontwikkeling bevorderen zijn o.a. fitness, krachttraining, bootcamp en diverse aquasportlessen.

Verstevigen van je botten
Het opbouwen van sterke botten is van belang op alle leeftijden, maar vooral naarmate je ouder wordt. Botmassa neemt af en botontkalking wordt een risico, waardoor je sneller iets breekt. Het regelmatig doen van botversterkende oefeningen en een dieet met voldoende calcium en vitamine D helpen om botmassa te behouden en mobiliteit te bevorderen. Botversterkende oefeningen zijn activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, wandelen, volleyballen, hardlopen en dansen.

Balans en stabiliteit
Een goede balans en stabiliteit zijn niet alleen goed voor je sportprestaties, maar ook voor een goede houding en het voorkomen van rug-, nek- en schouderpijn. Beweegactiviteiten, zoals yoga, pilates, turnen en Tai Chi, versterken je balans en stabiliteit. Je kunt balansoefeningen ook heel goed thuis doen. Bijvoorbeeld, ga regelmatig op een been staan, leg een ’touw’ in een rechte lijn op de grond en loop daar overheen. Een snelle oefening die kan helpen bij het verbeteren van de balans en kracht is het opstaan van een stoel of bank zonder je handen te gebruiken.

Uithoudingsvermogen
Dit onderdeel verwijst naar het vermogen van het lichaam om fysieke activiteiten gedurende langere tijd vol te houden. Mensen die een goed uithoudingsvermogen hebben, voelen zich energieker en vitaler. Wist je dat het trainen van je uithoudingsvermogen, vooral in de buitenlucht, kan helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit? Ben je benieuwd naar je uithoudingsvermogen? Dit is te meten aan de hand van je hartslag in rust en na inspanning. Een normale hartslag in rust is ongeveer 60 tot 100 slagen per minuut. Het uithoudingsvermogen wordt vooral bepaald door de manier waarop het hart en de longen functioneren. Je zou duurtraining kunnen doen om je uithoudingsvermogen te vergroten. Dit is een trainingsmethode waarbij je een lange tijd, bijvoorbeeld 60 minuten, op een relatief lage intensiteit traint. Hierbij kun je denken aan activiteiten als zwemmen, aquasporten, hardlopen, wandelen, fietsen, etc.

Motorische vaardigheden
Motorische vaardigheden zijn niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen. Dit zorgt dat dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, boodschappen doen, het snijden van groenten, schrijven, dichtdoen van veters en ritsen beter gaan. Door het ontwikkelen van goede motorische vaardigheden kunnen kinderen een actieve leefstijl ontwikkelen, worden ze fitter en vaardiger. De zwemles, gymles, buitenspelen, YouMove-lessen, fietsen en spelen met een bal zijn uitstekende manieren om motorische vaardigheden te ontwikkelen.

 “ Voor ouderen is gevarieerd bewegen belangrijk omdat dit de kans op vallen verkleint en de kwaliteit van leven vergroot. Voor kinderen zijn de motorische vaardigheden en het uithoudingsvermogen belangrijk. Ongeacht de leeftijd is voor iedereen plezier in bewegen het belangrijkste.
– Erica Nap, bewegingsagoog en leefstijlcoach bij Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V. –

Mentale gezondheid
Als we het hebben over bewegen, denken we vaak aan de fysieke effecten. Maar bewegen is ook een belangrijk onderdeel van je gezondheid dat vaak onderbelicht blijft. Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Het begrip mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijkse leven. Deze eigenschappen zijn onder andere: het vermogen uitdagingen aan te gaan, het hebben van een gezond zelfvertrouwen, het omgaan met (vervelende) emoties, het beheersen van je eigen gedachten en het goed kunnen ontspannen, ook in moeilijke situaties.

Door regelmatig te bewegen, blijf je gemotiveerd en houd je lichaam en geest in goede conditie. Wanneer je altijd dezelfde sport beoefent, kan het saai en eentonig worden en heb je een onvolledige workout. Door variatie toe te voegen blijft het leuk, uitdagend en goed voor je gehele gezondheid!

Als je regelmatig beweegt, heb je allerlei voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het zorgt ervoor dat je fit en actief blijft, helpt blessures te voorkomen, geeft je plezier en stelt je in staat een breed scala aan vaardigheden te ontwikkelen. Waarom zou je je concentreren op één routine, als er zoveel verschillende mogelijkheden zijn?

Probeer verschillende sporten en activiteiten uit om een sportprogramma te maken dat  aansluit bij jouw interesses en gezondheidsdoelen.

Ermelo heeft een uitgebreid aanbod aan beweegmogelijkheden. Het Leefstijl Loket van Interactie is dé plek waar je terecht kunt voor alle informatie over bewegen in Ermelo! Het team staat klaar om je gratis te helpen bij het vinden van sportieve activiteiten die bij je passen. Op die manier kun je optimaal genieten van een actief en gezond leven!