Gelukkig voor Emma liep het anders

Wat als je alles al gedaan hebt, maar weinig vorderingen maakt om beter in je vel te zitten? Dat overkwam de achttienjarige Emma, totdat ze zich aanmeldde bij het Leefstijl Loket.

Overgewicht en jojoën

Emma heeft al jaren overgewicht en deed er alles aan om haar leefstijl te veranderen. Urenlang achterelkaar sporten, heel streng diëten, geen koolhydraten eten, calorieën tellen en nog veel meer. Helaas zonder het gewenste resultaat. Ze viel wel af, maar de kilo’s kwamen er ook zo weer bij. Het welbekende jojo-effect was zeker bij haar van toepassing. Niet alleen de extra kilo’s zaten Emma in de weg, het had ook direct effect op haar mentaal welzijn. Ze kreeg depressieve gevoelens en haar zelfbeeld werd steeds slechter.

De ‘gouden’ tip
Via Jongerenwerk van Welzijn Ermelo kreeg Emma de tip om contact op te nemen met het Leefstijl Loket van Interactie. Ondanks dat ze best sceptisch was, heeft ze toch een afspraak gemaakt. Zo kwam ze in contact met Erica.  

Het team van het Leefstijl Loket
Begeleidt inwoners in alle leeftijden van Ermelo en geeft advies over bewegen, voeding, slapen en ontspanning. Je kunt er geheel kosteloos persoonlijke begeleiding krijgen als je jouw leefstijl wilt veranderen. Ook helpt het team mensen met een beperking of fysieke klachten, bij het vinden van een passend beweegaanbod.

Emma, wat heeft het Leefstijl Loket jou gebracht?

Ik dacht dat ik door mijn zoektocht op internet précies wist wat ik moest doen om af te vallen. Anders eten, meer bewegen en goed slapen. Dat deed ik ook, maar ik was zo streng voor mezelf dat het niet goed met mij ging. Erica liet mij zien dat een andere aanpak veel meer effect heeft. Het werd daardoor makkelijk en zelfs leuker om met positieve gezondheid bezig te zijn. Sinds ik begeleiding van Erica krijg, ben ik niet meer in gevecht met mijzelf of met mijn lijf. Dat geeft zoveel vrijheid.

Erica heeft mij ook geholpen een trainingsschema te maken. Ik bereik nu met 1 uur sporten per dag meer dan dat ik in 3 uur deed. En ik heb ook nog rustdagen tussendoor. De druk is er af en toch ga ik vooruit. Juist de praktische en op maat gemaakte tips van Erica helpen mij iedere dag. Als ik het even niet weet, praat ik er met Erica over en vind ik weer nieuwe motivatie om door te gaan. Dat ik het soms niet weet is ook oké. Voorheen wilde ik afvallen voor anderen of om aan het perfecte plaatje te voldoen. Nu doe ik het alléén nog maar voor mezelf. Ondanks dat ik sporten altijd fijn heb gevonden, is het mijn therapie en uitlaatklep geworden. Ik zit beter in mijn vel en sta veel positiever in het leven. Ik ben echt een ander mens geworden. Dat zien de mensen om mij heen ook.

Wat wil jij leeftijdsgenootjes meegeven die hetzelfde ervaren?

Doe vooral wat voor jou werkt en wees niet zo streng voor jezelf. Hulp vragen lijkt misschien moeilijk, maar het is echt heel fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Zo las ik veel op internet over afvallen en probeerde ik alles uit. Veel van die informatie werkte niet voor mij. Wat mij hielp is dat ik minder op mijn gewicht ging letten en meer op hoe ik mij voelde. En nu ben ik alsnog 10 kilo afgevallen. Hierdoor werd het willen voldoen aan de schoonheidsidealen ook veel minder belangrijk. Accepteer jezelf zoals je bent en vergelijk jezelf niet met anderen. Ik gun iedereen een eigen Erica, dus stap over die drempel heen en neem contact op. Mijn leven is echt veranderd sinds ik begeleiding krijg van Erica.  

Erica, wat heb jij vooral opgemerkt bij Emma?

Emma is écht heel goed op weg en heeft al een aantal van haar gezondheidsdoelen bereikt. Daar mag ze écht heel trots op zijn. Ze is al 10 kilo afgevallen en zit beter in haar vel. De uren die ze op TikTok doorbracht, besteedt ze vaker aan andere dingen. Dit heeft een positief effect op haar school en slaap. Natuurlijk is ontspanning na een stressvolle toetsweek ook goed.

We bereiden samen situaties voor en bedenken creatieve ideeën hoe die lekkere lunch toch mee naar school kan, zodat het steeds makkelijker wordt om dagelijks gezondere keuzes te maken. Emma krijgt regelmatig te horen dat ze er goed uit ziet. Niet alleen ik zie dat ze opener is geworden, anderen geven dat ook aan. Ik ben heel trots op de stappen die Emma heeft gezet en de weg die ze is ingeslagen. Daar is lef, motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig.

Wil jij ook je leefstijl veranderen?
Neem dan contact op met het Leefstijl Loket. Het team is van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 17:00 uur bereikbaar via
06 – 8268 1803 of stuur een mail naar buurtsportcoaches@interactie-ermelo.nl. De begeleiding via het Leefstijl Loket is volledig kosteloos voor alle inwoners van Ermelo.

Actie

Wil jij begeleiding?

Leefstijl Loket