Het succesverhaal van Janneke: Fit de operatie in dankzij het Leefstijl Loket 

Zorgprofessionals staan dagelijks voor de uitdaging om hun patiënten optimaal voor te bereiden op operaties en hun gezondheid te bevorderen. Het verhaal van de zesenzestigjarige Janneke uit Ermelo illustreert het belang van een gezonde leefstijl en de impact van effectieve begeleiding, zoals die geboden wordt door het Leefstijl Loket.

Janneke heeft haar hele leven geworsteld met overgewicht, dat inmiddels de vorm van obesitas heeft aangenomen en haar mobiliteit belemmert. Mede hierdoor heeft ze twee versleten heupen, waardoor zelfs simpele dagelijkse beweegvormen een uitdaging zijn geworden. Gelukkig bracht een fysiotherapeut uit Ermelo, die bekend is met het Leefstijl Loket van Interactie, haar in contact met Erica.

Het verhaal van Janneke

Net als velen met obesitas heeft Janneke talloze pogingen ondernomen om af te vallen, van diëten tot beweegprogramma’s, maar zonder blijvend succes. Het beruchte jojo-effect deed zijn intrede, waardoor Janneke vast kwam te zitten in een vicieuze cirkel van gewichtsschommelingen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het Leefstijl Loket, onder leiding van bewegingsagoog en leefstijlcoach Erica, bood haar individuele begeleiding.
In samenwerking met de Obesitas kliniek werkten ze aan Janneke’s doelen: weer plezier vinden in bewegen, 25 kilo afvallen en fit genoeg zijn voor haar aankomende operaties, een maagverkleining en twee heupoperaties. 

Het geheim van hun succes?
Het opsplitsen van grote doelen in behapbare stappen en het vinden van beweegvormen die Janneke daadwerkelijk leuk vond. AquaTherapie bleek een schot in de roos, waarbij het gewichtloze gevoel in het water Janneke hielp om zonder pijn te bewegen, zelfs met haar versleten heupen. Daarbij had Janneke één vast gezicht omdat Erica ook de Aquatherapie lessen verzorgt. De warme en ondersteunende groepsdynamiek gaf haar de kracht en motivatie om door te zetten, zelfs op momenten dat het moeilijk leek. Ook op deze momenten bleef Janneke positief en consistent doorgaan.  

Het resultaat was verbluffend
Janneke, die aanvankelijk niet meer dan 200 meter kon lopen met een rollator, kon al na een paar maanden bijna een kilometer afleggen. Na haar eerste operatie (de maagverkleining), merkte Janneke een opmerkelijk verschil tussen haarzelf en haar medepatiënten die dezelfde operatie ondergingen.

Dankzij haar toegenomen fitheid en kracht kon ze sneller herstellen en het ziekenhuis verlaten met een hernieuwd gevoel van zelfvertrouwen. Tussen de operaties door bleef Janneke naar de AquaTherapie-lessen komen, omdat ze plezier in bewegen had teruggevonden. Ze zag ook het belang in van fit zijn voor de operatie. Erica kwam nog steeds regelmatig bij haar thuis om haar aangepaste beweegoefeningen mee te geven.  

Van patiënt naar groot voorbeeld
Een prachtige bijwerking van Janneke’s transformatie was de inspiratie die haar man vond door haar voorbeeld. Hij raakte geïnspireerd door haar positieve verandering en besloot zelfs mee te doen met de AquaTherapie-lessen. Tijdens de momenten dat Janneke op haar kleinzoon past, genieten ze samen van oefeningen, wat niet alleen hun fysieke conditie versterkt, maar ook hun band verdiept.

Doordat Janneke en haar man allebei makkelijker kunnen bewegen, ondernemen ze samen vaker activiteiten. Hoewel Janneke nog steeds onderweg is voor haar tweede heupoperatie, is ze verbaasd over hoe ver ze al gekomen is. Dat maakt haar hoopvol voor de toekomst van haarzelf en haar man. 

Janneke’s verhaal illustreert niet alleen de impact van het Leefstijl Loket, maar ook het belang van het vinden van beweegvormen die bij iemands situatie passen.  

Meer informatie over het Leefstijl Loket vind je op onze website.

Actie

Neem contact op met

het Leefstijl Loket