Winterblues of winterdip

Een winterdip zit niet tussen je oren, al wordt dat wel vaak gedacht. De winterdip komt doordat je biologische klok ontregeld raakt, waardoor de aanmaak van melatonine minder wordt. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt. In de wintermaanden is er minder zonlicht, waardoor je lichaam ook minder vitamine D aanmaakt.

Niet iedereen heeft last van een winterdip

Tijdens de herfst en de winter zijn de dagen korter, is het minder lang licht en is het koud. De één leeft juist op tijdens de winter en een ander krijgt toch écht te maken met de ‘winterblues’. Er is nog geen antwoord op de vraag waarom sommige mensen extra gevoelig zijn voor deze dip.

Hieraan herken je of je last hebt van een winterdip:

  • Je hebt meer moeite om uit bed te komen en bent sneller moe
  • Je zit in een dipje of voelt je neerslachtig
  • Je hebt weinig zin om de deur uit te gaan of dingen te ondernemen
  • Je hebt behoefte om te cocoonen

Dit is wat je zelf kunt doen tegen de winterdip

Ga vaker overdag naar buiten als het nog licht is.
Begin je ochtend bijvoorbeeld met een wandeling of ga tijdens je lunchpauze naar buiten. Werk je thuis, dan kun je bijvoorbeeld ook al wandelend je meeting houden. Wist je dat je zelfs beter kunt nadenken en betere ideeën hebt als je in beweging bent.

Daglichtlamp
Koop een daglichtlamp, hiermee haal je het zonnetje in huis. Dit is een vorm van lichttherapie en is wetenschappelijk bewezen dat het goed werkt tegen de winterdip. Door het gebruik van de daglichtlamp maak je weer serotonine en melatonine aan. Waardoor je je weer fijn voelt en je dag – en nachtritme meer in balans komt.

Vitamine D
Als je lichaam niet voldoende vitamine D aanmaakt, kun je hiervoor pilletjes of druppeltjes nemen. Die kun je gewoon bij de drogist kopen en kost vaak niet meer dan een paar euro. Laat je wel altijd goed voorlichten.

Beweeg meer
Met alle coronamaatregelen wordt meer bewegen je wel lastiger gemaakt, maar het kan nog steeds. Je hoeft niet 1,5 uur in de sportschool of op het veld tot het gaatje te gaan. Iedere dag een half uurtje wandelen of een stukje fietsen doet al goed.

Informeer de huisarts
Heb je echt last van neerslachtigheid of voel je dat je in een depressie glijdt, wacht dan niet te lang en neem dan contact op met de huisarts.