Een stage is zo belangrijk voor studenten

Iedere MBO en MBO leerling heeft een stageplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Zonder stageplek geen diploma. Voor sommigen is stagelopen misschien een beetje een verplicht nummer. Andere leerlingen kijken er juist naar uit omdat het zo leerzaam is. Interactie is al jaren erkend leerbedrijf.

We vroegen Robin van Deenen over zijn stage ervaring bij Interactie

Had je een beeld van stagelopen voordat je begon?
Op school hameren ze er altijd op dat we op tijd moeten beginnen met het vinden van een stageplek. Ik vond het lastig om zelf een stageplek te vinden. Gelukkig kwam de coach van school met het idee om bij Interactie te solliciteren. Eerlijk gezegd kende ik Interactie niet voordat ik kwam solliciteren. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd het al snel duidelijk hoe leuk en veelzijdig Interactie is. Ik werd gelijk enthousiast.

Robin van Deenen in de sporthal van Interactie

Kun je iets vertellen over de werkzaamheden die je tot nu toe hebt gedaan?
Ik help voornamelijk bij het geven van de gymlessen en het organiseren van sportieve evenementen. Dit zijn activiteiten voor kinderen, jongeren en ouderen. Hierdoor is mijn stageperiode heel divers, wat het ook zo leuk maakt.  

In het begin was ik vooral aan het assisteren tijdens de gymlessen en deed ik steeds een beetje meer bij de uitvoering. Inmiddels 8 maanden later, mag ik steeds meer zelfstandig de lessen voorbereiden en geven. Natuurlijk is mijn praktijkopleider wel altijd aanwezig tijdens de les. Zij coachen mij door te laten zien hoe ik iets beter kan doen, maar ook door te vertellen wat er al wel goed gaat. Ik vind het fijn om de hele les zelf te doen, omdat ik daar het meeste van leer.

“Op school leren we natuurlijk wel hoe je een les moet voorbereiden en moet geven. Maar pas als je echt voor een groep leerlingen staat merk je of datgene je hebt bedacht ook werkt”.

Robin van Deenen

Op school leren we hoe je een les moet voorbereiden en moet geven. Maar pas als je echt voor een groep leerlingen staat merk je of datgene je hebt bedacht ook werkt. Ik heb al zo ontzettend veel geleerd tijdens mijn stageperiode. Ik leer niet alleen veel over het vak, de technieken en de lesmethodes, maar ook heb ik veel over mezelf ontdekt en geleerd.   

In het begin vond ik het lastig om voor een groep te staan. Inmiddels ben ik daar echt in gegroeid en vind ik het lesgeven zelfs steeds leuker worden. Ik merkte  dat kinderen soms anders reageren op een stagiair. Sommigen proberen je natuurlijk uit, dat is nu allang niet meer het geval. Ze kennen me en weten wat ze aan me hebben. Ik had niet gedacht dat ik het lesgeven zo leuk zou vinden. Daardoor weet ik nu dat ik er mee door wil na mijn opleiding.  

Robin van Deenen tijdens een van de vele sportieve activiteiten die door interactie georganiseerd worden.

Wat heb je geleerd tijdens je stage over het vak dat je straks gaat uitoefenen?
Vooral dat gymles geven erg onderschat wordt. Er komt zoveel bij kijken terwijl het er zo makkelijk en simpel uitziet. Er zit veel verwerkt in een gymles om kinderen beweegvaardig te maken. Dat zie je zo op het eerste gezicht niet, totdat je anders leert kijken.

Wat heb je vooral over jezelf geleerd tijdens je stage?
Ik heb geleerd dat ik rustiger mag spreken, omdat ik de neiging heb te snel en te veel in een keer te willen uitleggen. Dit is nu al veel beter geworden en ik zie dat het direct invloed heeft op de lessen. Ook heb ik ontdekt dat ik redelijk snel zelfverzekerd voor een nieuwe groep kan staan. Dat geeft me plezier en vertrouwen. Daardoor wordt het makkelijker om de kinderen iets uit te leggen of ze een opdracht te laten doen.

Wat vind je het allerleukste dat je tot nu toe gedaan hebt?
Als ik moet kiezen is dat toch wel het lesgeven. Na mijn opleiding wil ik daar ook verder mee. Wat ik zo mooi vind van lesgeven, is dat ik er niet alleen plezier in heb, maar ik  het ook direct terugzie bij de kinderen. Ik krijg er energie van, maar zij ook. Wat je als LO docent wilt bereiken is kinderen vaardiger maken in bewegen. Hoe leuk is het als dat met plezier, positieve energie en een glimlach kan?

Wat ga je doen na je stage bij Interactie?
Ik heb echt heel veel geleerd en doe dat nog iedere dag. Ik mag mijn tweede stageperiode weer bij Interactie doen, wat ik ontzettend leuk vindt. Dan krijg ik weer hele andere werkzaamheden. Dat is ook zo leuk van Interactie. Je kunt er zoveel leren omdat zij alles in huis hebben.

Waar ben je het meest trots op wat je gedaan?
Ik ben het meest trots op dat ik in korte tijd best heel erg gegroeid ben, niet alleen in het vaardiger worden maar ook op persoonlijk vlak. Ik zie direct het resultaat van mijn inspanningen terug.