Een gezonde leefstijl als je krap bij kas zit

Laatst belde Anja naar het Leefstijl Loket. De huisarts had haar twee maanden geleden al op het hart gedrukt een afspraak te maken met het Leefstijl Loket. “Ik moest echt een drempel over, maar ik weet ook dat als ik nu niets doe het straks misschien wel te laat is”. Ik wil de energie hebben om leuke dingen met mijn kleinkinderen te doen. Ze kunnen nu niet eens blijven logeren, terwijl ze dat heel graag willen”, zei ze met een snik in haar stem. Gelukkig maakte Anja uiteindelijk een afspraak bij het Leefstijl Loket, zodat zij nu met hulp kan toewerken naar een gezondere leefstijl.

Gezonde leefstijl

In Ermelo zijn er honderden inwoners voor wie het van groot belang is dat ze hun ongezonde leefstijl ombuigen naar een gezonde en actieve leefstijl. Het lijkt zo makkelijk en simpel. ‘Gewoon’ meer bewegen, ‘gewoon’ gezonder eten of ‘gewoon’ meer ontspannen. Maar het kan echt heel lastig zijn om überhaupt te beginnen, laat staan het vol te houden. Helemaal als je dan ook nog krap bij kas zit, voelt de uitdaging misschien nog wel groter om met de gezonde leefstijl aan de slag te gaan.

Gezonde leefstijl voor elke leeftijd

‘Je maakt zelfs gelukshormonen aan, waardoor je je blij voelt’

Wat kun je dan zelf doen om stapje voor stapje je ongezonde leefstijl te veranderen?

Kies een paar kleine en haalbare gewoontes die je de komende periode wilt verbeteren. Zet kleine stapjes, dan houd je het makkelijker vol.

Begin met hulp vragen. Het is voor velen moeilijk om in hun eentje ongezonde gewoontes te doorbreken. De kans op terugval en gebrek aan motivatie is groot. Schakel bijvoorbeeld iemand van het Leefstijl Loket in om je bij te staan. Je kunt hier gratis terecht voor vragen en begeleiding.

Verdiep je in wat gezonde voeding is. Soms kan een kleine verandering al wonderen verrichten. Eet in plaats van witbrood, vezelrijkbrood. Een voordeel is dat je minder snel trek hebt en dat je langer energie hebt. Wist je dat de basisverzekering 3 uur dieetadvies per kalenderjaar vergoedt. Dat is een goed begin.

Drink voldoende water, dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter per dag. We bestaan niet alleen voor het grootste deel uit water, water helpt ook je organen bij het afvoeren van afvalstoffen. Helemaal als je je voedingspatroon aanpast en meer gaat bewegen, moet je lichaam in het begin harder werken.

Verminder je suiker-inname. Dat is al een goed begin en dan hoef je niet gelijk helemaal af te kicken. Suiker is heel verslavend. Wist je dat in veel producten extra suikers zijn toegevoegd? Zelfs light producten of caloriearme producten bevatten nog steeds veel suikers. Er zijn wel 50 verschillende namen voor suiker, dat zegt al genoeg.

Blijf in beweging. Volwassenen moeten volgens de beweegrichtlijnen minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen. Daarnaast minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Het is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, je maakt zelfs gelukshormonen aan, waardoor je je blij voelt. Wist je dat er bij Interactie elke donderdag  een wandel- of fietsgroepje de heide op gaat? Dit is het Interactie(f) moment, wat heel laagdrempelig is. Het draait zowel om bewegen als het ontmoeten van nieuwe mensen.

Neem contact met het Leefstijl Loket als jij ook een steuntje in de rug kunt gebruiken

Actie

Maak een afspraak

Met het Leefstijl Loket