Dit vertelt een stagiaire over werken bij Interactie

Wij zijn een aantal jaar geleden erkend leerbedrijf geworden omdat wij jongeren de kans willen geven veel ervaring op te doen. Door stageplekken aan te bieden kunnen jongeren leren van onze professionals.

We vroegen Mienke Waninge over haar stage ervaring

Toen Mienke in oktober 2019 bij Interactie stage kwam lopen voor 10 maanden, volgde ze de opleiding Bewegingsagogie MBO niveau 4 bij het ROC Midden Nederland. In juli 2020 ronde zij haar stage af. Nu, een jaar later, vroegen we Mienke wat haar stageperiode bij Interactie haar heeft gebracht.

Hoe kijk je terug op jouw stageperiode?
Ik kijk terug op een bijzondere tijd, waarin ik veel geleerd heb. Ik heb mede door de persoonlijke begeleiding en mijn werkzaamheden, een deel van mezelf leren kennen waarvan ik niet wist dat ik het in mij had. Tijdens deze periode kwam ik er achter dat ik een grotere missie heb. In eerste instantie dacht ik dat ik voornamelijk sportles wilde geven. Maar al snel kwam mijn missie boven tafel. “Ik wil echt iets betekenen voor de mensen met wie ik werk zodat ik wil een wezenlijk verschil kunnen maken”. 

Mijn stagebegeleider stimuleerde mij om te werken met doelgroepen waarvan ik dacht dat ik er niet zo veel mee had. Ik werd uit mijn comfortzone gehaald, heb veel geleerd en ben zeker gegroeid.

“Wat mij het meest is bijgebleven is dat ik anders heb leren kijken naar mensen meet wie ik werk. Hierdoor ben ik veel meer gaan letten op de non-verbale expressie en kan ik me beter inleven. Ik zie andere dingen, omdat ik anders waarneem. Daar heb ik nog elke dag profijt van. Mooi vond ik ook dat ik steeds weer uitgedaagd werd om met groepen te werken waar ik in eerste instantie niet zoveel affiniteit mee had, terwijl achteraf gezien dit mijn mooist ervaringen waren”.

Mienke Waninge

Welke werkzaamheden heb je vooral verricht?
Ik heb  veel verschillende werkzaamheden gedaan. Van het geven van beweeglessen aan peuters tot toezichthouder bij het zwembad en het werken met cliënten met een niet-aangeboren hersenletsel. Bij alle werkzaamheden werden weer andere kwaliteiten en vaardigheden van mij gevraagd. Dat is één van de redenen waarom stagelopen bij Interactie ook zo leuk is. Zij doen zoveel verschillende dingen en werken met zoveel verschillende doelgroepen. Hierdoor kun je als stagiaire echt in een korte periode ontzettend veel leren.

Mienke Waninge

Welke werkzaamheden hebben op jou de meeste indruk gemaakt?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is werken met cliënten met een niet-aangeboren hersenletsel. Er komt ontzettend veel bij kijken en er wordt veel van je gevraagd. Je moet bijvoorbeeld goed leren kijken, observeren en continu afstemmen op de cliënt. Bijvoorbeeld: klopt de gezichtsuitdrukking met de houding en wat de cliënt zegt.  Het communiceren met de cliënten speelt zich op zoveel meer vlakken af. Tijdens het werken met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is het ook heel belangrijk dat je oog hebt voor jouw eigen manier van communiceren. Het heeft mij ook doenrealiseren hoe mooi hun belevingswereld is. Zij hebben echt mijn ogen geopend. Hierdoor ben ik zelf ook anders in het leven gaan staan. Voor mij echt een verrijking.

Heeft jouw stageperiode invloed gehad op de vervolgkeuzes die je hebt gemaakt?
Jazeker! Voordat ik mijn stage begon dacht ik aan de opleiding tot psychomotorisch therapeut. Mede door mijn stage bij Interactie en de fijne gesprekken met mijn stagebegeleider heb ik gekozen voor de HBO opleiding Social Work. Juist omdat ik het gevoel heb dat ik daarmee straks in mijn werk echt het verschil kan maken in het dagelijks leven van de mensen met wie ik ga werken. Ik zit nu in het eerste jaar van deze opleiding en loop wederom stage. Veel van wat ik bij Interactie heb geleerd  kan ik nu weer inzetten.