De voordelen van boksen als interventie

Als je aan boksen denkt, heb je al snel een beeld voor ogen van afgetrainde mannen, waarbij ook geweld een rol speelt. Er zijn films gemaakt over boksen zoals Rocky, Million Dollar Baby en de film over het leven van de bokslegende Mohammed Ali. Boksen vindt al lang niet meer alleen plaats in de sportschool of in de ring. En dat heeft een goede reden.

Steeds meer professionals komen tot de ontdekking dat boksen veel breder ingezet kan worden. Het heeft niets meer met de vechtsport te maken, maar alles met de emotionele en fysieke gezondheid van mensen. 

Succesvol als interventie

Bij Interactie hebben we boksen al ingezet met jongeren op het middelbaar onderwijs om o.a. hun weerbaarheid te vergroten. Ook blijkt het goed te werken bij het ombuigen van opgekropte frustraties of bij overprikkeling van de scholieren. We passen dagelijks het boksen toe met cliënten van het Leefstijl Loket. We zijn positief verrast hoe blij de cliënten worden van het boksen. Onafhankelijk van de leeftijd of het geslacht, cliënten vragen zelf geregeld ‘wanneer gaan we weer boksen’? We begeleiden zelfs een dame van 99 jaar met een visuele beperking, die heel enthousiast is over deze beweegvorm.

Fysieke gezondheid

Boksen kan worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de algehele fysieke fitheid, het verminderen van stress, het verbeteren van de mentale gezondheid en bij gedragsproblemen. Ook cliënten die een lichamelijke of geestelijke aandoening hebben is de aangepaste beweegvorm van boksen een hele fijne manier om mensen weer in beweging te brengen. Bij het Leefstijl Loket zetten we boksen in om bijvoorbeeld de oog-handcoördinatie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te trainen en spierkracht te ontwikkelen. Dit doen we bij de mensen thuis. Boksen kan zittend of staan.

Stressvermindering
Boksen kan helpen om stress te verminderen door het vrijkomen van endorfine, die de stemming verbeteren en het vergroten van de weerbaarheid.

Mentale gezondheid
Boksen kan worden ingezet als een interventie voor mensen met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie, eenzaamheid en angst. Deze beweegvorm kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

Belang van bewegen bij aandoeningen
In Nederland hebben tienmiljoen mensen minimaal één door de huisarts geregistreerde chronische aandoening. Dit komt overeen met 59% van de Nederlandse bevolking.
Bewegen is van grote invloed op onze lichamelijke en mentale gesteldheid en daarmee een bepalende factor voor mensen met (chronische) aandoeningen.

Veiligheid staat voorop
Door het boksen ontdekken cliënten wat ze allemaal nog wél kunnen. Hierdoor wordt bewegen weer leuk en neemt de motivatie toe. Wie plezier beleeft, voelt zich gelukkiger wat de gezondheid bevordert. Uiteraard wordt het boksen afgestemd op het niveau en de conditie van de cliënt. Zo kunnen de cliënten altijd op een veilige en verantwoorde manier blijven bewegen

Neem contact op met het Leefstijl Loket
Wil je meer weten over hoe we boksen inzetten als interventie bij? Of misschien ben je wel zo enthousiast geworden dat je het zelf wilt gaan toepassen in je werk als professional. Neem dan contact op met het Leefstijl Loket via 06 – 8268 1803 of per mail buurtsportcoaches@interactie-ermelo.nl

Boksen in Ermelo
Sportscholen BouwSports en Sportinstituut bieden (kick)boksen aan. De Budo Academy Physical Ermelo staat open voor alle niveaus. Bij Nakama Gym (Harderwijk) is er zelfs een aparte zorggroep!

Actie