Waarom je moet blijven bewegen naarmate je ouder wordt

De Rijksoverheid heeft de ambitie dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig en met een goede kwaliteit van leven in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dit is niet alleen iets wat de Rijksoverheid, wil. Ouderen willen doorgaans zelf ook liever zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis wonen.

Je moet er wel iets voor doen om gezond oud te worden. Het goede nieuws is dat je veel zelf in de hand hebt. Vaak doen we er te laat iets aan omdat we de gevolgen voor de lange termijn niet overzien, of we denken dat het ons toch niet overkomt.

Zorg dat je lichaam en geest in beweging blijven

Het is niet leuk om te beseffen dat je ouder wordt en dat je dan niet alles meer kunt doen wat je nu nog makkelijk lukt. Om zo lang mogelijk van het leven te kunnen genieten, zou je nu eigenlijk al moeten beginnen met een actieve leefstijl.

Nederlanders van 60 jaar en ouder zitten en liggen overdag gemiddeld meer dan 10 uur. Dat is meer dan andere leeftijdsgroepen. Als ouderen elke week voldoende bewegen, blijven ze langer zelfstandig en zelfredzaam. Wanneer je voldoende beweegt, help je je spieren en uithoudingsvermogen te verbeteren en verklein je de kans op botbreuken en lichamelijke beperkingen. Sporten en bewegen geeft energie en een goed gevoel.

Kip of het ei

Mensen bewegen te weinig omdat ze al gezondheids- of mobiliteitsproblemen hebben. Ofwel uit angst voor een val, om lichamelijk letsel of dat de aandoeningen verergeren. Het lijkt erop dat het moeilijker wordt om in beweging te komen, maar de gevolgen van een inactieve leefstijl zijn ook niet te negeren. In veel gevallen is beweging het beste medicijn en kan het echt helpen fysieke en mentale klachten te verminderen.

Wanneer je in een groep beweegt, kan dit laagdrempelig en gezellig zijn. Er zijn veel programma die je onder begeleiding van een professional kunt volgen, waardoor je in een veilige setting je grenzen kunt verkennen. Interactie heeft allerlei beweegprogramma’s, zoals Aquatherapie, Aquasportlessen, Interactie SportMix en de Gezond Veluwe Challenge. Niet alleen Interactie organiseert diverse beweegprogramma’s, ook fysiotherapeuten en sportverenigingen doen dit.

Als je beweegt, zet je je hersenen ook aan het werk

In 2021 leefden in Nederland ongeveer 290.000 mensen met dementie, waarvan 15.000 jonger dan 65 jaar. Er wordt verwacht dat het aantal in 2040 zal stijgen naar meer dan 500.000, vanwege de vergrijzing. Volgens het CBS is dementie in Nederland de snelst groeiende doodsoorzaak.

Wat als je de kans op dementie later in het leven nu al kunt verkleinen? Zou je dan niet alles op alles zetten om daar iets aan te doen? Dementie is een aandoening die ernstiger wordt met de tijd en die gepaard gaat met het verminderen van mentale functies, zoals geheugen, taal en het vermogen beslissingen te nemen. Het is van belang voor een optimale hersenfunctie dat je regelmatig beweegt, omdat dit de doorbloeding van de hersenen bevordert en risicofactoren tegengaat.

Het verkleinen van de risico’s heb je zelf in de hand
Factoren zoals hoge bloeddruk, overgewicht, alcohol, suikerziekte, roken, verhoogde cholesterol, ongezonde voeding, weinig bewegen, weinig nieuwe dingen leren en weinig sociale contacten. verhogen de kans op dementie aanzienlijk. Het fijne is dat je daar zelf iets aan kunt doen, door bijvoorbeeld een gezondere leefstijl aan te nemen.

Er is steeds meer bewijs dat bewegen helpt geheugenproblemen te voorkomen als je ouder wordt en dementie mogelijk kan afremmen. Lichamelijke oefening is één van de beste manieren om je levenskwaliteit nu en in de toekomst te verbeteren. Maar bewegen kan ook helpen de risicofactoren op het krijgen van dementie tegen te gaan.

Je kunt een actieve leefstijl op verschillende manieren uitvoeren, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen, bij voorkeur minimaal drie keer per week gedurende minstens 30 minuten per keer. Als je het lastig vindt om alleen te sporten, kun je in Ermelo ook in groepsverband sporten en bewegen of met een maatje. Wanneer je behoefte aan ondersteuning hebt bij een actieve leefstijl of langer zelfstandig thuis wonen, kun je terecht bij o.a. het Leefstijl Loket, Welzijn Ermelo en het WMO-loket. Hieronder meer informatie.


Het Leefstijl Loket; begeleiding bij leefstijlverandering
Wil je een gezonder leven door bijvoorbeeld meer te bewegen, beter te eten, vaker te ontspannen of beter te slapen? Het is één ding om van plan te zijn gezonder te leven, maar het is een heel andere uitdaging het ook echt te doen. Is het dan niet prettig om hier gratis en laagdrempelige professionele begeleiding bij te krijgen? Het Leefstijl Loket werkt veel samen met andere professionals in Ermelo en weet te weg, zodat we jou altijd een stap verder kunnen helpen. Meer informatie over het Leefstijl Loket

Welzijn Ermelo
Is er iets waar je hulp bij nodig hebt of zijn er andere drempels waar je tegenaan loopt? Dan is Welzijn Ermelo er voor jou. Samen werken we aan een sterke samenleving, waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen en tot hun recht komen. Meer informatie over Welzijn Ermelo

Het WMO-loket Ermelo
In Ermelo kan je terecht bij het WMO-loket. Dit loket is voor inwoners die behoefte hebben aan ondersteuning bij het zelfstandig thuis wonen en het ontmoeten van anderen. Bij het loket kun je o.a. terecht voor:

  • Boodschappendienst;
  • Huishoudelijke hulp
  • Klussenhulp;
  • Maaltijdverzorging en maaltijdvoorziening;
  • Buurthuizen;
  • Vervoersvoorzieningen;
  • Woningaanpassingen

Je kunt het WMO-loket in het gemeentehuis van Ermelo bezoeken of bellen met 0341-567321.

Actie

Leefstijl Loket

Neem contact op