De Bernhardschool wint tijdens de sportverkiezing

Wat voor de Bernhardschool gewoon is, bleek toch wel bijzonder te zijne Sportverkiezing 2022 heeft er een nieuwe categorie bij, namelijk ‘de sportiefste basisschool van Ermelo’. De Bernhardschool heeft tijdens het sportgala op vrijdag 17 februari 2023 deze prijs in ontvangst mogen nemen. De prijs werd uitgereikt door de vakleerkrachten Jan Bosch en Stijn Sundermann van Interactie.

Tussenkop

De Bernhardschool kreeg 46% van de stemmen. Je kunt wel zeggen dat dit een glansrijke overwinning is. Omdat de sportiefste basisschool een nieuwe categorie is, staan we in deze sportkrant uitgebreid stil bij de winnaar. We spraken Michiel Fokkelman, directeur van de Bernhardschool, over waarom juist ‘zijn’ school winnaar is geworden.

Als je komt aanlopen op het schoolplein van de Bernhardschool zie je direct iets unieks. Het schoolplein bestaat niet uit tegels en klimtoestellen, zoals op de meeste schoolpleinen. Hier hebben tegels plaatsgemaakt voor natuurlijke elementen, beplanting en een wadi om de regenval op te vangen. Als ouder moet je misschien even wennen, want zo’n schoolplein betekent dat je kind regelmatig vies thuiskomt. Het schoolplein is helemaal ingericht op wat kinderen leuk vinden. Dat is o.a. onbezorgd vies worden, op ontdekkingstocht kunnen gaan, je fantasie de vrije loop laten en zelf allerlei vormen van bewegen ontdekken.

Bij de realisatie van het schoolplein zijn experts ingeschakeld. Er is vooral gekeken naar hoe kinderen zo gevarieerd mogelijk kunnen bewegen. De leerlingenraad heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van dit unieke schoolplein. Zij mochten hun ideeën delen en een aantal daarvan zijn ook overgenomen.

“Wij zijn er bij de Bernhardschool van overtuigd dat bewegen noodzakelijk is voor de ontwikkeling van ieder kind. Zoiets kun je niet aan het toeval overlaten, daar moet je als school op allerlei manieren in faciliteren. Dat doen we ook door te investeren in tijd, middelen en mankracht. Zo hebben wij een stagiair ingezet om ‘bewegend leren’ te geven aan de onderbouw. Omdat wij onze leerlingen graag kwalitatief goede gymlessen willen geven, maken wij gebruik van de vakleerkrachten bewegingsonderwijs van Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V. Ook hebben we de pauzes van de groepen 1, 2 en 3 verlengd, zodat deze kinderen langer buiten kunnen spelen”.

Ze weten bij de Bernhardschool dat je niet altijd zelf het wiel hoeft uit te vinden. Er zijn al zoveel mooie beweeginitiatieven in Ermelo, waar je als school heel goed op aan kunt haken. De Bernhardschool was bijvoorbeeld de eerste school die meedeed met de sponsorloop tijdens de Halve Marathon van Ermelo. Ook met het project Water4Ghana, waren ze als school zeer actief. Tijdens de fitweek lopen alle leerlingen de daily mile.

Regelmatig bewegen gedurende de schooldag heeft positieve invloed op de leer- en schoolprestaties van kinderen. Als groep 8 een toets moet maken, gaan ze eerst een paar minuten met de leerlingen in de klas bewegen. Daarna beginnen ze pas aan hun toets. Dit soort kleine veranderingen maakt een wereld van verschil en is ook heel goed voor het zelfvertrouwen van de kinderen.

Schoolplein Bernhardschool

“Wat ontstond als een spontaan idee van een aantal docenten, is uitgegroeid tot een jaarlijkse sportdag op de atletiekbaan. We doen sinds kort ook mee met de aanpak ‘Gezonde School’. Dit houdt in dat we aan de hand van een bewezen stappenplan werken aan diverse gezondheidsthema’s. Zo kunnen onze leerlingen zich op meerdere vlakken optimaal ontwikkelen”.

Op de vraag wat het voor de Bernhardschool betekent dat ze gewonnen hebben geeft Michiel Fokkelman aan dat het vooral een bevestiging is dat ze op de goede weg zijn en al mooie stappen hebben gezet. De ambitie voor de toekomst is vooral om bewegend leren voor meer klassen structureel in te zetten. Een ander aspect van die ambitie is om bewegen gedurende de schooldag vast te houden, uit te breiden en te borgen.

De nominatiecommissie van de sportverkiezing, Gemeente Ermelo en Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V. feliciteren de Bernhardschool met hun titel ‘De sportiefste basisschool van Ermelo’.